Borstvoeden op het vliegtuig

KLM laat moeders weten dat bedekt borstvoeden in het openbaar kan. Moeten we dan altijd een lapje mee op reis, om borst en kind te bedekken?


Borstvoeden op het vliegtuig

Een tweet van KLM, de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, zette kwaad bloed. Twee weken voor de internationale week van de borstvoeding schreef de maatschappij op Twitter:

"Borstvoeding is toegestaan tijdens KLM-vluchten. Echter, om er zeker van te zijn dat alle passagiers met verschillende achtergronden zich aan boord comfortabel voelen, kan het voorkomen dat we een moeder verzoeken om zichzelf te bedekken tijdens de borstvoeding als medepassagiers zich er niet prettig bij voelen."

Lactatiespecialisten in Europa reageren woedend. De laatste jaren werd er ontzettend gewerkt in Europa om de schaamte over borstvoeden in het openbaar bespreekbaar te maken, en de algemene opinie duidelijk te maken dat borstvoeden normaal is. Maar met een uitspraak van een alombekende luchtvaartmaatschappij in de sociale media, lijkt het wel alsof het thema nog steeds taboe is. Borstvoeden in het openbaar lijkt in onze Westerse wereld niet meer te kunnen zonder perfect afgedekt te zijn met een kleurrijk lapje.

Eigenlijk was de tweet van KLM al een reactie op een boze Facebookpost van de Amerikaanse Shelby Angel. Zij waarschuwt moeders níet met KLM te vliegen als ze nog borstvoeding geven. Zij vloog van San Francisco naar Amsterdam met haar baby en kreeg een conflict kreeg met een stewardess die vroeg of de moeder zich wilde bedekken tijdens het voeden. Ze kreeg een dekentje, maar Angel weigerde en zei dat haar kind daar niet tegen zou kunnen. Volgens Shelby had niemand geklaagd en was het de stewardess die problemen had met de borstvoeding.

Er werd opgeroepen KLM te boycotten, en die zochten een oplossing. Of de tweet die ze uitstuurden hun soelaas gebracht heeft, is maar zeer de vraag.

Wat vinden jullie daarvan? Reizen en borstvoeden in het openbaar, moet kunnen?