Controle borstkanker na zwangerschap?

Beschermt borstvoeding tegen kanker?


Controle borstkanker na zwangerschap?

Men spreekt van borstkanker als normale cellen in de borst veranderen in kwaadaardige cellen. Eigen aan kwaadaardige cellen is dat ze op een ongecontroleerde manier blijven groeien en kunnen uitzaaien. 

De precieze oorzaak is niet bekend. Wel zijn er een aantal risicofactoren: eerste menstruatie op jonge leeftijd, menopauze op late leeftijd, geen voldragen zwangerschappen gehad, eerste zwangerschap na 30 jaar, langdurig gebruik van hormoonsubstitutietherapie (om klachten van de menopauze te verminderen), zwaarlijvigheid, ioniserende straling (bijv. regelmatige röntgenfoto's) en overmatig alcoholgebruik. Ongeveer 5 à 10% van alle borstkankers is geassocieerd met een erfelijke aanleg voor borstkanker (BRCA1- en BRCA2-genmutaties).

Lichaamsbeweging, moeder worden op jonge leeftijd, meerdere kinderen hebben, onderdrukken van de hormoonproductie van de eierstokken voor de menopauze met medicatie of de eierstokken wegnemen en borstamputatie bij erfelijke borstkanker verminderen het risico op borstkanker.

Vanaf wanneer controleren?

In Vlaanderen onderzoekt men pas na 50 jaar, maar voor vrouwen met een verhoogd risico (erfelijk) gebeurt die screening eerder. In en na je zwangerschap is er een sterke hormoonwisseling. Het is verstandig daarna regelmatig je borsten te laten controleren als je een verhoogd risico hebt.

Maar borstvoeding beschermt toch tegen borstkanker?

Fout! Er werd geen wetenschappelijk verband gevonden tussen het geven van borstvoeding en het risico van borstkanker. Vrouwen die ooit borstvoeding hadden gegeven, hadden geen kleiner risico op borstkanker dan vrouwen die nooit borstvoeding hadden gegeven. Dat borstvoeding beschermt tegen kanker is niet wetenschappelijk bewezen.