Wilde kinderen kunnen zich beter concentreren...

Kinderen die regelmatig in de vrije natuur spelen, hebben minder last van aandachtstoornissen en woedeaanvallen.


Wilde kinderen kunnen zich beter concentreren...

Breng kinderen regelmatig in contact met de natuur en ze zullen minder last hebben van paniekaanvallen, aandachtsstoornissen en obesitas. Dat is het adagium van een groeiende groep pedagogen.

Uit een Engels onderzoek in 2016 bleek dat driekwart van de kinderen minder tijd buiten doorbrengen dan gevangenen, en dat meer dan een op de negen kinderen in de laatste 12 maanden geen park, bos, strand of andere natuurlijke omgeving heeft bezocht.

De vernieuwde aandacht voor jongeren en natuur komt er niet zomaar. De alarmsignalen dat er iets grondig mis is met de huidige generatie kinderen en hun verbondenheid met natuur, bereikten ons al meer dan 10 jaar geleden. De TV, en later ook de i-pad, veroorzaakten dat kinderen almaar meer tijd binnenshuis doorbrengen. Dat doet hen vervreemden van de natuur en maakt hen kwetsbaarder voor negatieve gevoelens. Er bestaat zelfs een nieuwe term voor het fenomeen: Nature Deficit Disorder (NDD). De aandoening verwijst naar het verdwijnen van pure natuurervaringen in ons leven, de overdaad aan kunstlicht en het weinig bewegen met fysieke en psychologische klachten tot gevolg. Een gebrek aan contact met de natuur kan leiden tot paniekaanvallen, aandachtsstoornissen, depressie en zelfs obesitas.

Nochthans is de natuur net zo boeiend zijn als videogames. Het is gewoon zaak om kinderen zo snel mogelijk te helpen verliefd worden op het buitenleven door ze voldoende “natuurprikkels” aan te bieden. Sindsdien krijg ook de wetenschap meer aandacht voor het cognitieve en psychologische belang van groen in het opgroeien van kinderen. Keer op keer komen die onderzoeken tot dezelfde conclusie: tijd buitenshuis doorbrengen is geweldig goed voor koters. Ze zijn gezonder, meer geconcentreerd, socialer, veerkrachtiger, creatiever én innovatiever. Een recent onderzoek van de universiteit van Exeter stelde onlangs nog dat twee uur per week doorbrengen in de natuur cruciaal is om je gezondheid en welzijn te bevorderen. Het opmerkelijke van dit onderzoek is dat de duurtijd van toepassing was op zowat elke groep die de onderzoekers konden bedenken. Zowel jong en oud, arm en rijk, mensen die in de stad of op het platteland wonen: allemaal hebben ze baat bij een natuurbad van twee uur per week.

Bron: Natuurpunt.be