11de zwangerschapsweek en 13de week na je laatste menstruatie

Hoeveel mag je eigenlijk bijkomen in je zwangerschap?

Foetus: Je baby is als je 11 weken in verwachting bent ongeveer 5,5cm groot en weegt nu zo'n 8 gram.

Je baarmoeder groeit mee volgens het ritme van je baby’s ontwikkeling. Het gewicht van de baarmoeder evolueert van minder dan 50 g naar 1,5 kg op het einde van de zwangerschap.

Jouw lichaam

De optimale gewichtstoename is afhankelijk van je grootte en van je gestalte voor de zwangerschap. Gemiddeld komt een aanstaande mama 10 à 15 kg aan tijdens de zwangerschap. Als je tot nu toe nog geen gram bent aangekomen of als je zelf gewicht verloren hebt, zijn de misselijkheid en het braken daar hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van. Het is trouwens helemaal niet ongewoon om tijdens de eerste trimester niet of weinig aan te komen.

Tip van de week

Maak een foto van je buik elke week van je zwangerschap. Als je baby geboren is, ga je gewoon door met fotograferen maar dan nu met de baby in je armen! Die foto’s kleef je later in een lange rij in je fotoalbum. Leuk!

De ontwikkeling van je baby

Jouw baby wordt vanaf nu in 1 maand tijd tijd 3 keer groter en het gewicht zal verviervoudigen. Je zal merken dat sommige kleren nu te strak zitten en je buikje lichtjes zichtbaar wordt. Aan het einde van de 11e week wordt de kleur  van je baby's ogen al ontwikkeld.