14de zwangerschapsweek en 16de week na de laatste menstruatie

Weet je al hoe jij een jongetje zal noemen? En heb je een naam voor een meisje?

 

Foetus: Je baby is nu zo'n 9 cm lang en weegt ongeveer 40 gram. De baby is nu dus ongeveer zo groot als een vuist.

Nu moet je beginnen nadenken aan een naam voor je kindje. Meer dan 22.000 babynamen vind je op de website van baby.be! Start nu met een lijstje aan te leggen van favoriete jongens-en meisjesnamen.

Je lichaam

Weg met de vermoeidheid en de zwangerschapskwaaltjes! Tegen het einde van het eerste trimester voel jij je waarschijnlijk weer veel beter!

Je buikje wordt stilaan ronder en in de volgende weken kom je al snel 1 à 2 kg aan. Als je blijft afvallen, raden wij je aan daarover met je arts te praten. Je baarmoeder groeit nu tot de grootte van een kokosnoot en de baby beschikt over ongeveer 250 cm³ vruchtwater waarin hij/zij zwemt.

Tip van de week

Je trouwring hang je nu best aan een ketting om je hals, want je vingers zullen in de volgende weken snel dikker worden.

De ontwikkeling van je baby

Je baby traint nu de spieren in zijn gezichtje volop door bijvoorbeeld te glimlachen en te fronsen. Je baarmoeder is ondertussen zo groot dat de kleine foetus er driftig in kan rondzwemmen, wat hij dan ook doet. Je baby oefent ook al met ademen door vruchtwater in- en uit te ademen. Hierdoor komt vloeistof in de longen terecht, wat voor de vorming van luchtzakken enorm belangrijk is.