De 16de zwangerschapsweek of de 18de week na je laatste menstruatie

Vlinders in je buik?

Foetus: Deze week is de foetus zo'n 15 cm lang geworden en weegt nu rond de 100 gram.

Nu de misselijkheid en de vermoeidheid van de eerste maanden verdwenen zijn en de eerste echografie de aanstaande ouders heeft kunnen geruststellen, sta je waarschijnlijk weer meer open voor seksueel contact.

Jouw lichaam

De toename van de bloedcirculatie rond de clitoris en de vulva kunnen het plezier en het genot trouwens alleen maar vergroten. Wist je dat vele vrouwen tijdens de zwangerschap voor de eerste keer een vaginaal orgasme krijgen?

Tip van de week

Deze maand ga je het geluk hebben om je baby de eerste keer te voelen bewegen. De baby’s bewegingen zullen zo zacht zijn als de vleugels van een vlinder. Je baby voelen schoppen, is pas voor later. Om deze eerste en discrete bewegingen beter te voelen, kan je een twintigtal minuutjes gaan liggen en je buik strelen. Je baby zal het zeker niet nalaten om hierop te reageren.

De ontwikkeling van je baby

Het gezicht, de ogen, het gebit en zelfs de nagels van je baby zijn na 4 maanden gevormd. De huid is nu steviger, maar transparant en laat de bloedcirculatie zien. Het haar begint te groeien; zelfs de wimpers en wenkbrauwen worden nu ontwikkeld. Ook al lijkt je baby nu op een echt mensje, hij of zij is nog niet in staat buiten de baarmoeder te leven.