De 17de zwangerschapsweek of de 19de week na je laatste menstruatie

Poets je tanden!

Foetus: Je baby weegt deze week ongeveer 175 gram en is zo'n 18 cm lang geworden.

Bij de tweede echografie is de kans groot dat de arts het geslacht van je baby kan zien (tenzij de ligging het onmogelijk maakt). Het is dus belangrijk dat je bij het begin van het onderzoek vermeldt of je al dan niet wil weten of het een jongen of een meisje is.

Jouw lichaam

Het hormoon progesteron maakt je lichaam nu weker, waardoor ook je kaken en je tandvlees zachter worden. Je tanden zijn nu veel vatbaarder voor bacteri├źn en ontstekingen. Daarom is het goed om juist nu extra aandacht aan je gebit te besteden en extra lang je tanden te poetsen. Vergeet niet te flossen!

Tip van de week

De baby heeft het lekker warm in jouw buik en wordt perfect beschermd door de placenta die gevuld is met vruchtwater. Als bijna-mama moet je ervoor zorgen dat er voldoende vruchtwater aanwezig is door veel te drinken want de hoeveelheid vruchtwater wordt bepaald door de mate waarin je lichaam gehydrateerd is. Probeer daarom minstens 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken.

Ontwikkeling van je baby

Je baby beweegt nu veel. De vermenigvuldiging van de zenuwcellen loopt ten einde en vanaf nu neemt het brein van de baby toe met 90g/maand. Jouw baby heeft nu al vingerafdrukken!