De 20ste zwangerschapsweek en 22 weken na je laatste menstruatie

Je bent in de helft van je zwangerschap!

Foetus: Je baby is deze week zo'n 25cm lang geworden en weegt nu rond de 300 gram. Je baby zal dus nog twee keer zo lang worden tot de b

Jouw baby heeft nu de helft van de weg in je buik afgelegd! Het is nu stilaan tijd om je voor te bereiden op je bevalling. Neem deel aan een cursus relaxatie-en ademhalingsoefeningen.

Jouw lichaam

Heb je last van spataders? Als je eenmaal spataders hebt, zullen ze niet meer verdwijnen voor de bevalling. Je zal je er ook bij moeten neerleggen dat ze na je zwangerschap wellicht voor altijd blijven... Wat kan je doen om ze te vermijden? Bevorder de bloedomloop in je benen. Blijf daarom niet te lang rechtstaan en laat je schoenen met hoge hakken voorlopig in de kast staan. Maak er een gewoonte van veel te wandelen met platte en stevige schoenen. Leg iets onder het uiteinde van je matras zodat je onderbenen ’s nachts iets hoger liggen en de bloedsomloop vlotter verloopt.

Tip van de week

Ga een gesprek aan met een vroedvrouw in de buurt. Zij hebben vaak meer tijd voor je dan je gynaecoloog tijdens de bevalling. Wil je liever thuis bevallen? Lees dan zeker de verhalen van mama’s die dit uitprobeerden. Je kan je ook al eens informeren over de verschillende pijnbestrijdingstechnieken.

De ontwikkeling van je baby

Regelmatig terugkerende geluiden zal de baby ook steeds beter herkennen. Als je baby die geluiden na de bevalling weer hoort, zal je misschien merken dat je baby een stuk rustiger wordt.