De 22ste zwangerschapsweek of 24 weken na de laatste menstruatie

Oh jee ... nieuwe kwaaltjes steken de kop op!

Foetus: Je baby is nu ongeveer 28 cm lang en weegt rond de 440 gram.

Het geslacht van je baby is nu zeker gekend, je hebt een lijstje met favoriete namen en je hebt een eerste idee hoe je de kamer wil inrichten. Nog twee weken en je baby is levensvatbaar buiten de baarmoeder!

Jouw lichaam

Bijna de helft van de zwangere vrouwen krijgt nu rugklachten. Door het grotere volume van de baarmoeder verplaatst het zwaartepunt zich naar voren. Daardoor kan er druk worden uitgeoefend op de wervelkolom die pijn veroorzaakt.

Tip van de week

Wat kan je doen om rugpijn te vermijden? Let op je houding. Probeer je zo recht mogelijk te houden en laat je schouders niet naar voren hangen. Doe dit niet alleen als je rechtstaat maar ook als je zit of wandelt. Slaap op een stevige matras en buig door je benen om iets op te rapen of om je aan te kleden. Kantel je bekken regelmatig naar voren. Die beweging doet je buikspieren opspannen en verhindert de vorming van een holle rug.

De ontwikkeling van jouw baby

Tijdens de 6de maand blijft de baby veel bewegen. Hij krijgt vooral zin om bokkesprongen te maken wanneer je probeert te rusten of te slapen. Een foetus die veel beweegt, evolueert niet noodzakelijk tot een onrustige baby dus je hoeft je geen zorgen te maken over al dat schoppen!