De 38ste zwangerschapsweek - 40 weken na je laatste menstruatie

Je bent er bijna! Nog even en je baby ligt in je armen...

Foetus: Een gemiddelde baby weegt 3,3 kilo bij de geboorte en is 51 cm lang

De 38ste zwangerschapsweek kondigt het einde van je zwangerschap aan. Je gaat nu waarschijnlijk elke nacht slapen met een gevoel dat het vannacht kan gebeuren. Wist je dat de meeste weeën 's nachts starten, als je lichaam rust?

Jouw lichaam

Geen paniek; weeën herken je echt wel. De weeën komen regelmatig, eerst om de 10 minuten, dan iedere 5 minuten en ten slotte om de 2 minuten. Ze beginnen meestal zachtjes en nemen daarna in kracht toe. Rond de geboorte kun je 3 soorten weeën onderscheiden: de ontsluitings-, pers- en nageboorteweeën.

Tip van de week

Kies je voor een ruggenprik of epidurale verdoving, dan zal je een infuus met vocht in je onderarm krijgen. Dit is nodig om een plotse daling van je bloeddruk te verhinderen. Ook al heb je nog niet meteen beslist een epidurale pijnbestrijding te krijgen, heb je te veel pijn dan kun je je kunt tot ongeveer een uurtje voor de bevalling hiervoor kiezen.

De ontwikkeling van jouw baby

Je baby is er nu helemaal klaar voor. Na de geboorte zal de verpleegster het mondje van je baby uitzuigen om het ademen te vergemakkelijken, de navelstreng verzorgen en de APGAR-score berekenen. Op onze website vind je wat dat allemaal betekent!