3de zwangerschapsweek of 5de week na je laatste menstruatie

Er gebeurt nu heel wat in je lichaam, al merk je het zelf nog niet...

Foetus: De baby is nu zo groot als een rijstkorrel, ongeveer 2 millimeter, en zou dus met het blote oog te zien kunnen zijn.

Slik je al foliumzuur? Foliumzuur verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een ernstige aandoening aan het centrale zenuwstelsel, zoals een open ruggetje of een hazenlip. Ook blijkt uit onderzoek dat je door het slikken van foliumzuur een miskraam kunt voorkomen.

Je lichaam

Naast roken en het drinken van alcohol, kan je nu ook beter geen kattenbak verschonen! In de ontlasting van katten kan een parasiet zitten die toxoplasmose veroorzaakt. Voor volwassenen is de parasiet onschadelijk, maar bij een ongeboren baby kan hij ernstige afwijkingen veroorzaken!! Ook sommige zachte kazen waarbij op de verpakking `au lait cru` staat kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je baby. Deze producten kunnen namelijk besmet zijn met de listeria bacterie.

Tip van de week

Wist je dat er elke maand honderden mama’s lid worden van Baby.Be om in het forum met elkaar over de zwangerschapsverschijnselen te chatten? Elke maand wordt er een nieuwe club opgericht door bijna-mama’s die negen maanden lang samen chatten over de zwangerschap, de ochtendmisselijkheid en de naderende bevalling. Doe mee, zo hoef je jouw ventje niet steeds te overvallen met ’vrouwenkwaaltjes’.

De ontwikkeling van jouw baby

Aan het einde van deze week begint het hartje van je baby misschien al te kloppen! De ledematen zijn nu te zien; kleine bobbeltjes die later tot de armpjes en beentjes van je baby uitgroeien. Ook beginnen het centrale zenuwstelstel en het skelet zich te ontwikkelen.