De 4de zwangerschapsweek of 6de week na je laatste menstruatie

De vierde tot de zesde zwangerschapsweek: je bent nu echt zwanger! 

Foetus: 0,150 mm en 1 g

Wat er nu voor je verandert

Je hebt de toekomstige papa nu waarschijnlijk verteld dat je zwanger bent? En je voelt je moe, opgeblazen en misschien ook misselijk? Er gebeurt dan ook zoveel in je lichaam!

Je baarmoeder ontwikkelt zich nu om de cellen, die zich verdeeld hebben tot ze een volwaardige embryo gevormd hebben, een warme thuis te geven voor de volgende maanden. Je placenta of moederkoek wordt gevormd. Tegen het einde van de vierde week zorgt de placenta dat de baby zuurstof krijgt en afvalstoffen (later) via het bloed van d emoeder kan afvoeren.

Je kan last hebben van een beetje bloedverlies. Daarover hoef je niet te panikeren; de baarmoedermond sluit zich af met een prop om jouw baby tegen infecties te beschermen. Laatste restjes bloed die zich in de baarmoedermond bevinden, worden nu naar buiten geperst.

Ons advies

Nu de moederkoek op z'n plaats zit, voedt jij je baby. Schakel daarom om naar een gezonde voeding. Rook niet en drink geen alcohol.

Ga op bezoek bij je gynaecoloog om je ervan te verzekeren dat alles goed gaat in je zwangerschap. De eerste weken van de zwangerschap zijn cruciaal; nu wordt de (gezonde) toekomst van je baby vastgelegd.

Breng ook nog snel een bezoek aan de tandarts. Een ontsteking aan je tanden tijdens je zwangerschap kan niet zomaar verholpen worden, want je kan de verdoving dan niet zomaar verdragen. Toch zou zo een ontsteking gevaarlijk kunnen zijn voor je baby.

De ontwikkeling van je baby

Je baby is nog maar 1,5 cm graag maar is nu al zo ver in zijn ontwikkeling! De cellen hebben zich nu verdeeld in drie grote groepen; het ademhalingsapparaat en de spijsvertering worden gevormd, de geslachtsorganen worden nu al ontwikkeld, de botten en spieren en het zenuwstelsel. De bultjes voor armen en benen zijn tegen het einde van de zesde week gevormd.